Onye nnọchi anya dị elu: Ọ bụ ezie na ntiwapụ nke okpueze ọhụrụ ahụ agbasaghị na Bosnia na Herzegovina, nzaghachi ahaziri ahazi dị mkpa iji gbochie nrụrụ aka metụtara enyemaka mba ụwa.

Inzko kwuru na Bosnia na Herzegovina nọ ugbu a n'etiti ọrịa ọrịa coronavirus ọhụrụ 2019.N'agbanyeghị na ọ dị oke oge ịme nyocha zuru oke, ruo ugbu a, o doro anya na mba ahụ ezerela ntiwapụ nke ukwuu na nnukwu ọnwụ ndụ nke mba ndị ọzọ na-ata.

Inzko kwuru na ọ bụ ezie na ụlọ ọrụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị abụọ ahụ Bosnia na Herzegovina na Bosnia Serb entity Republika Srpska ewerela usoro n'oge kwesịrị ekwesị ma kwupụta na ha dị njikere ịkwado steeti ahụ, ha enwebeghị ihe ịga nke ọma na njedebe Ọ dị ka e guzobela usoro nhazi kwesịrị ekwesị. iji meghachi omume maka ọrịa na-efe efe, ma ọ malitebeghị atụmatụ mba iji belata mmetụta akụ na ụba.

Inzko kwuru na n'ime nsogbu a, mba ụwa enyela ọkwa gọọmentị niile na Bosnia na Herzegovina enyemaka ego na ihe onwunwe.Agbanyeghị, ndị ọchịchị Bosnia na Herzegovina enwebeghị nkwekọrịta ndọrọ ndọrọ ọchịchị maka otu esi ekesa enyemaka ego sitere na International Monetary Fund.Otu n'ime ihe ịma aka kasịnụ na-eche mba ahụ ihu bụ ka a ga-esi belata ihe ize ndụ nke nrụrụ aka metụtara njikwa nke enyemaka ego na ihe onwunwe nke mba ụwa.

O kwuru na ọ bụ ezie na ndị ọchịchị Bosnia na Herzegovina ga-enyocha ma mesoo ebubo ndị ahụ, ana m akwadosi ike ka mba ụwa guzobe usoro nke mba ụwa na-arụ ọrụ iji nyochaa nkesa nke enyemaka ego na ihe onwunwe iji gbochie ịba uru.

Inzko kwuru na European Commission ewepụtala ụzọ isi 14 ebe a ga-emeziwanye Bosnia na Herzegovina.Dị ka akụkụ nke usoro nke ịkparịta ụka banyere Bosnia na Herzegovina 's otu na EU, na April 28, Bosnia na Herzegovina Bureau kwupụtara mwepụta nke usoro iji mejuputa ọrụ metụtara.

Inzko kwuru na Bosnia na Herzegovina mere ntuli aka onye isi ala na October 2018. Ma ruo ọnwa 18, Bosnia na Herzegovina eguzobebeghị gọọmentị etiti ọhụrụ.N'ọnwa Ọktoba nke afọ a, obodo kwesịrị ịme ntuli aka ime obodo ma mee atụmatụ ikwupụta ọkwa a echi, mana n'ihi ọdịda nke mmefu ego obodo 2020 dara, nkwado dị mkpa maka ntuli aka nwere ike ọ gaghị amalite tupu ọkwa ahụ.O nwere olile anya na a ga-akwado mmefu ego oge niile na njedebe nke ọnwa a.

Inzko kwuru na Julaị afọ a ga-abụ ncheta afọ 25 nke mgbukpọ Srebrenica.Ọ bụ ezie na ntiwapụ nke okpueze ọhụrụ ahụ nwere ike ime ka ọnụ ọgụgụ nke ihe omume ncheta belata, ọdachi nke mgbukpọ ahụ ka kpuchiri n'isi mkpokọta anyị.O kwusiri ike na, dị ka ikpe nke Ụlọikpe Mba Nile Maka Yugoslavia mbụ si kwuo, ogbugbu egburu na Srebrenica na 1995. Ọ dịghị onye nwere ike ịgbanwe eziokwu a.

Na mgbakwunye, Inzko kwuru na October nke afọ a bụ ụbọchị 20th nke nnabata nke Security Council Resolution 1325. Mkpebi a dị ịrịba ama na-akwado ọrụ ụmụ nwanyị na mgbochi na mkpebi esemokwu, iwu udo, nchekwa udo, nzaghachi ndị mmadụ na nrụghachi agha mgbe agha gasịrị.Nọvemba afọ a bụkwa ụbọchị ncheta afọ 25 nke Agreement Peace Dayton.

Na mgbuchapụ nke Srebrenica na etiti Julaị 1995, e gburu ihe karịrị ụmụ nwoke na ụmụ nwoke ndị Alakụba 7,000 n'ìgwè, na-eme ka ọ bụrụ arụrụala kasị njọ na Europe kemgbe Agha Ụwa nke Abụọ.N'otu afọ ahụ, Serbian, Croatian na Muslim Bosnian Croats na-alụ ọgụ na agha obodo Bosnia bịanyere aka n'akwụkwọ nkwekọrịta udo na Dayton, Ohio n'okpuru ogbugbu nke United States, na-ekwenye ka a kwụsịtụ ruo afọ atọ na ọnwa asatọ, nke kpatara ihe karịrị 100,000. ndị mmadụ.Agha ọbara gburu.Dị ka nkwekọrịta ahụ si dị, Bosnia na Herzegovina bụ ụlọ ọrụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị abụọ, Serbian Republic of Bosnia na Herzegovina, nke ndị Alakụba na ndị Croatia na-achị.


Oge nzipu: Jul-25-2022